Qutenza nieuwste medicijn tegen zenuwpijn

Op de pagina van de pijnpolikliniek in Roermond vond ik het volgende bericht dus ik hoop dat het in de toekomst ook voor dystrofie mogelijk is. Ik weet ondertussen dat er in Roermond iemand met dystrofie op één plek in haar arm met deze methode wordt behandelt.
Deze informatie is bestemd voor patiënten met bepaalde soorten zenuwpijn waaronder pijn na gordelroos, pijn door diabetes, littekenpijn met zenuwletsel of dysfunctie. Mogelijk zullen in de toekomst meer soorten pijn hiervoor in aanmerking komen. Deze vormen van zenuwpijn zijn heel diverse, maar hebben als gemeenschappelijke factor dat ze zich beperken tot een klein gedeelte van het lichaamsoppervlak (maximaal 8-10%, bij voorkeur minder).

Wat is Qutenza®?

De chemische (generieke) naam van Qutenza® is capsaïcine 8% pleister. Capsaïcine is het werkzame bestanddeel van Spaanse pepers of Sambal. De meeste mensen associëren dit met branderige pijn in de mond bij het eten van pittige gerechten. Een oplossing van 8% is juist extreem hoog. Waarom zou hierdoor dan de pijn verminderen? Bij zenuwpijn zijn bepaalde delen van het zenuwstelsel overactief, waardoor de zenuw overprikkelbaar wordt. Dit resulteert in branderige of schietende pijn, pijn met aanraken, overgevoeligheid voor warmte of kou en tintelingen. Inmiddels zijn er meerdere studies uitgevoerd bij patiënten met zenuwpijn na gordelroos. Deze vorm van zenuwpijn staat model voor andere vormen van zenuwpijn. Er zijn nu ook een aantal andere vormen van zenuwpijn studies gedaan.
Voorwaarde voor behandeling
Het gebied dat behandeld moet worden moet vrij zijn van wonden en infecties. Indien U allergisch bent voor plakfolie (Tegaderm®, Op-Site®) kan de behandeling niet doorgaan. Ook mag de behandeling niet plaatsvinden in de buurt van de ogen.

Werkwijze.

Om deze behandeling uit te voeren moet u 2 tot 3 uur worden opgenomen. Eerst wordt het gebied dat behandeld moet worden in kaart gebracht met behulp van een wattenstok of een borsteltje. Dit gebied wordt vervolgens goed gemarkeerd met een viltstift. Als dit gebeurd is dan wordt dit gebied met een verdovende zalf bedekt (EMLA zalf) en afgedekt met folie. Na een uur is dit ingewerkt en kan de behandeling beginnen.
Nadat de huid is opgedroogd, zal de arts of de pijnverpleegkundige met handschoenen aan, het eerder gemarkeerde gebied bedekken met Qutenza® pleister. Deze is geknipt tot precies het gemarkeerde vorm. Als dit is gedaan is het soms noodzakelijk om dit nog eens af te dekken met verband of folie om ervoor te zorgen dat het niet loslaat bij bewegingen. De pleister blijft een uur zitten. Bij de voeten is 30 minuten voldoende.

Bij het verwijderen van de Qutenza®, is bij bijna de helft van de patiënten roodheid te zien, Door de EMLA zalf die van tevoren is toegepast, is pijn meestal wel draaglijk, Deze roodheid en pijn zijn van voorbijgaande aard. Na de behandeling wordt een neutrale zalf op de huid gesmeerd die enige verlichting geeft. Het kan dus zijn dat U een tijdelijke toename van de pijn ervaart.

Bijwerkingen

Behalve de eerder genoemde roodheid en pijn (40-50%) , ziet men bij 8% jeuk, bij 5% bobbeltjes, bij 4% plaatselijke droogheid en bij 3% zwelling. Deze bijwerkingen zijn steeds vrij mild van aard.

Resultaat

Men ziet binnen enkele dagen een gemiddelde pijnvermindering van 30%. Deze vemindering houdt enkele maanden aan, waarna er een neiging is tot terugkeer van de pijnklachten. Indien dit gebeurt dan komt U in aanmerking voor herhaling van de behandeling, soms meer dan eens.
Dat betekent dat de behandeling slechts een gedeeltelijk effect heeft en vaak ook beperkt in de tijd. De behandeling kan als zelfstandige behandeling worden uitgevoerd maar ook in combinatie met medicamenten. Het voordeel van de deze methode i.t.t. medicamenten is dat het min of meer éénmalig is waarna men enkele maanden niets meer hoeft toe doen, en dus ook geen bijwerkingen ervaart. Als men alsnog kiest voor medicatie, dan kan men volstaan met een lagere dosering, wat eveneens resulteert in minder bijwerkingen.
Welke plaats Qutenza® gaat krijgen bij de behandeling van zenuwpijn, moet nog worden bepaald.