Lymfesysteem

Het lymfe of afweersysteem bestaat uit een groot aantal organen en een uitgebreid vatenstelsel. De lymfevaten lopen vrijwel parallel aan de bloedvaten. Ze hebben hun oorsprong in de weefselvloeistoffen en nadat ze zich verenigen in steeds groter wordende vaten monden ze via de linker en rechter sleutelbeenader uit in de bovenste holle ader (deel van het bloedvatenstelsel). Hieruit blijkt wel dat bloed en lymfe nauw met elkaar verbonden zijn.

Door de lymfevaten stroomt zo'n 4-5 liter lymfe. Het is een kleurloze heldere vloeistof die naast water ook zouten, afvalstoffen, hormonen, enzymen, vetten, eiwitten, antistoffen en witte bloedlichaampjes bevat. De taak van het lymfesysteem is deze vloeistof vanuit de weefsels terug te voeren naar de bloedvaten.

Bij een overaanbod van lymfe of een probleem met de lymfevaten of knopen kan er te veel eiwithoudend vocht achterblijven tussen de lichaamscellen. In dit geval spreekt men van een lymfoedeem.

Belangrijke organen in het lymfe of afweer systeem zijn de lymfeklieren, de amandelen, de blinde darm, de milt en de thymus. De wand van het spijsverteringskanaal, al is het geen lymfeorgaan op zich, wordt ook wel eens de baarmoeder van ons afweersysteem genoemd.

De lymfeklieren
Het lymfevocht passeert voor het weer terecht komt in de bloedbaan eerst een aantal lymfeknopen of lymfeklieren. De belangrijkste lymfeknopen vinden we in de liezen, de oksels, de hals en de darmwand. De lymfeklieren zijn een soort tussenstation waarin:
-het lymfevocht wordt gezuiverd van ongewenste stoffen,
-ongewenste stoffen onschadelijk gemaakt worden,
-anti-lichamen gevormd worden,
-lymfocyten geproduceerd worden.

Als er veel activiteit plaatsvindt in de lymfeklieren, zwellen ze op. Op sommige plaatsen, in de oksel, de lies en de hals bijvoorbeeld, is dit opzwellen makkelijk te voelen.

De milt
De functie van de milt komt in grote lijnen overeen met die van de lymfeklieren. Daarnaast zorgt de milt voor de vorming van plasmacellen uit B-lymfocyten, breekt ze oude bloedcellen af en slaat ze het ijzer wat daarbij vrijkomt op in depots. Ook heeft ze een regulerende functie in het evenwicht tussen aanmaak en afbraak van bloedcellen. De milt is in tegenstelling tot de lymfeklieren niet in het lymfevatenstelsel maar in het bloedvatenstelsel ingeschakeld. Volgens de psycho-neuro immunologie krijgt het immuunsysteem via zenuwen gerichte informatie van de hersenen. Deze informatie uitwisseling vind plaats in de milt.
 
De thymus
De thymus is het grootst in de kindertijd, rond de puberteit begint deze klier te schrompelen en neemt de werking, lichamelijk gezien, af. De thymus zorgt voor de aanmaak van T-lymfocyten. Deze jonge lymfocyten zwermen uit en groeien in andere lymfeorganen en lymfeklieren op tot 'volwassen' T-lymfocyten. Verder zorgt de thymus er voor dat tegen de lichaamseigen eiwitten geen antilichamen geproduceerd kunnen worden. Ook zijn er aanwijzingen dat de thymus een hormoon produceert dat de groei van ander lymfatisch weefsel stimuleert. In ieder geval bestaat er een relatie tussen de thymus en de endocriene klieren. De schildklier en de hypofyse werken activerend, de geslachtsklieren en de bijnieren werken remmend op de thymus.
Meer over de opbouw van je afweer vindt je onder de link immuniteit en de geestelijke werking van het lymfe- of afweersysteem vind je onder het hoofdstuk 't Geheim.

Zelfhulp
De beste basis voor een goed afweersysteem is 6 maanden borstvoeding zonder bijvoeding. Baby's die borstvoeding krijgen hebben een aanzienlijk betere darmflora (de basis van het afweersysteem) waardoor ze veel minder kans hebben op huiduitslag, hoesten en andere allergische reacties. Door borstvoeding wordt de darmflora van het kind beter aangelegd.

Op latere leeftijd kun je het afweersysteem een handje helpen door:
-Het optimaliseren van de darmflora
-Het gebruik van essentiële vetzuren en dan met name van gamma-linoleenzuur (lijnzaadolie, teunisbloemolie)
-Het verminderen van vrije radicalen in je lichaam, deze veroorzaken abnormale oxidatieprocessen en worden gezien als de voornaamste oorzaak van veel degeneratieziekten.
-Het regelmatig beoefenen van gematigde duur sport (wandelen bijvoorbeeld). Het verhoogt o.a. de aanmaak en de kwaliteit van de T-lymfocyten. Let wel: extra inspanning is echter duidelijk minder gunstig voor het lichaam en verhoogt de kans op infecties.
-Zorg voor een evenwicht in stress.
-Zowel over- als onderbelasting zijn schadelijk.
-Verveling kan even ernstige gevolgen hebben als veel te hard werken.
-Kortdurende stress hoort bij het leven en het houdt het lichaam alert en gezond.
-Langdurige stress geeft juist een verzwakking van het afweersysteem en veroorzaakt een verhoogde gevoeligheid voor ziekte.
-Onvolwaardige voeding (genotmiddelen, kant en klaar producten, suiker, geur, kleur en smaakstoffen) vervangen voor volwaardige voeding (verse groenten en fruit, volkoren producten, natuurlijke zoetstoffen)
-Darmreiniging en ontgifting: Hierdoor raak je veel, in het lichaam opgeslagen afvalstoffen kwijt waardoor je afweersysteem weer "lucht" krijgt.
-Reiniging via de huid: Ook de huid ontgift, voldoende lucht, licht en doorbloeding is daarvoor onontbeerlijk regelmatig douchen en daarna koud afdouchen, af en toe een sauna en om het zweten te stimuleren thee van vlierbloesem of linde.
-Knoflook staat algemeen bekend om zijn afweerversterkende werking. Het kan dan ook zeker geen kwaad om deze "wonderbol" regelmatig te gebruiken.
-Ook manuele lymfedrainage is een zeer effectieve manier om je afweersysteem te versterken.

Bron: www.kruidenvrouwtje.nl